Ost- och spenatpaj

Det ska bli himla trevligt med sommartid på söndag. Håller du inte med? Vädret kan vara lika grått och trist som innan, men livet känns ändå lite, lite lättare om det är riktigt ljust fortfarande när jag sticker ut näsan från kontoret på eftermiddagen. Du som matbloggar vet säkert precis vad jag menar… Äntligen dagsljus att fotografera i igen!

Nåväl, med både sommartiden och påsken i antågande så känns det verkligen som att våren är här. Och snabbt går det. Jag och magen har varit polare i 26 veckor och det börjar bli trångt om plats mellan mig och köksbordet. Hur är det hos dig, har du fått några vårkänslor än?

ost-spenatpaj-recept

Den här sköna, gröna pajen åt vi till middag igår. Den milda spenaten passar jättebra till en lagrad, smakrik ost. Jag använder långlagrad prästost i min paj, men om du vill lyxa till det (kanske nu till påsk!) kan du gärna använda exempelvis Västerbottenost.

Ost- och spenatpaj (4-6 port.)

Pajdeg:

3 dl mjöl (blanda gärna vetemjöl med grövre sorter)
1 dl kvarg
1/2 dl rapsolja
1 nypa salt
2-3 msk vatten

Pajfyllning:

2 gula lökar
Smör/olja att steka i
3 dl gräddfil
3 ägg
4 dl riven ost (gärna en lagrad, smakrik sort)
1/2 tsk salt
1 krm peppar
300 g spenat

Sätt ugnen på 200°. Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen till en smidig deg. Tryck ut i en pajform, nagga pajdegen med en gaffel och förgrädda mitt i ugnen i 10 min. Hacka löken och fräs den mjuk i olja på svag värme ca 10 min tills löken är riktigt mjuk. Vispa ihop gräddfil, ägg, ost, salt och peppar. Använder du färsk spenat behöver du hetta upp den i lite olja i en gryta tills den sjunker ihop. Fryst, tinad spenat behöver du bara pressa vattnet ur. Blanda spenaten med äggstanningen och den frästa löken. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. Grädda mitt i ugnen i ca 45 min, tills fyllningen stannat och pajen fått fin färg.

3 kommentarer

Skriv en kommentar.