Korv stroganoff med äpple, senap och persilja

Hur har din helg varit? Vår söndag var så himla skön, då vi inte gjorde så mycket mer vettigt än att njuta av vädret. Vi som bor lite trångt (2 personer i en etta ger oss inte något extremt överflöd av kvadratmetrar, precis) njuter särskilt mycket av den extra plats som balkongen ger när graderna kryper uppåt. Balkongen är värd så otroligt mycket!

Tomatsås med basilika, timjan och vitlök
Vår på balkongen

Eftersom vi ändå var hemma slängde jag ihop en stor gryta med tomatsås, varav en del blir ett tillbehör till dagens middag. Tomatsåsen sköter ju sig själv men blir hundra gånger godare om den får puttra en lite längre stund på spisen, något jag inte hinner vänta på ikväll. De få minuter jag la igår blir vardagslyx idag – galet bra, eller hur?

I lördags körde vi hem till min mamma och pappa en runda, för den så nödvändiga dosen av bara-vara-dotter som man behöver då och då. Där premiärgrillades det så det doftade i hela kvarteret och oj, vad vi njöt av resultatet.

Grillat kött, bea och klyftpotatis. Fy ända in i helsike, så gott det var.

Snabb vardagsmat - korv stroganoff

Mamma är rolig – hon har fått för sig att det inte blir lika gott när hon lagar korv stroganoff som när jag gör det. När jag någon gång lagade middagen när jag bodde hemma, så blev det uteslutande korv stroganoff. Delvis för att det är så enkelt och delvis för att det kan vara den godaste vardagsmat du kan äta.

Jag gör korv stroganoff nuförtiden också, men varierar mig gärna med lite olika kryddningar. Den här gången blev det senap, äpple och persilja som alla är väldans korvvänliga smaker. Det är dagens enkla middagstips till dig och min mamma, det!

Korv stroganoff med äpple, senap och persilja (4 port.)

1 gul lök
500 g falukorv
Smör/olja att steka i
2 äpplen
4-5 msk tomatpuré
2 msk skånsk senap
2 dl crème fraiche
Salt, peppar
1 näve färsk, hackad persilja

Till servering:

Kokt ris
Blandad sallad

Finhacka löken och fräs den medan du strimlar falukorven. Låt falukorven fräsa med tills den fått lite färg. Tärna under tiden äpplet. Tillsätt äppeltärningarna, tomatpuré och senap och låt fräsa ytterligare någon minut. Tillsätt crème fraiche och låt puttra ihop knappt 5 min. Smaka av med salt och peppar. Blanda ner hackad persilja vid servering.

Vita tulpaner
Korv stroganoff med äpple, senap och persilja

Jag passar på att njuta av säsongens sista tulpaner till fullo nu, de är så otroligt fina!

21 kommentarer

 1. Jättegott med äpple och en massa senap i stroganoffen! Det ska jag tipsa Mannen om som är den som lagar den rätten i vår familj :-)

  Förstår precis det där med kvadratmetrar. Nu bor vi ju lite större än tidigare men jag vet vad du menar… Bara att njuta av både balkong och utrymme hos mor och far!

  Jättefina bilder, förresten!

  Svara
  • Ah, det är han som bär stroganoffansvaret alltså ;) Sötsyrligt äpple är gott till korven!

   Ja, det är sällan jag tycker det är trångt ändå, men ibland känner man av det. På sommaren är det lättare!

   Tack!

   Svara
 2. Min mammas stroganoff var alltid bäst… ibland var min bra, nu när jag testat att göra den med fläskfilé så blir jag alltid helnöjd! Korv stroganoff blir det sällan eller aldrig här, men jag som svenska kan skriva/säga att det låter jättegott; sambon som är tysk tvekar däremot… Om jag kallar rätten korvgryta går den nog hem bättre ;-)

  Svara
 3. Vilken härlig helg ni haft och att grilla mmm. Vi får snart grilla vi med nu när värmen dykt upp. Härligt foto på mattallriken. Vi har mest tagit det lugnt, rensat lite i trädgården vilket behövdes :)

  Svara
  • Ja, så fort solen kommer åker grillen fram! Gräsmattan visar ju sig också tyvärr, så krattan åker fram såhär års också ;) Men det är väl mysigt att pula lite i trädgården om solen skiner! :)

   Svara
 4. Gott, gott med korvstroganov! Och gott också med att tillsätta äpple i grytan! :)
  Härligt med nystädat balkong! Vår altan får vänta lite tills all snö smälter bort… :)
  Ha en fin dag!
  Kram
  //Lana

  Svara
 5. Spännande recept på korv stroganoff! Jag gör min på veg-korv, med massor av tomatpuré och gärna creème fraiche med paprika chili. Din variant ska jag helt klart prova nästa gång!

  Svara
 6. Hoppas ni precis som i april 2013 även idag kunnat njuta av soligt och fint väder, om än i höstskrud! Min sambo älskar korv stroganoff och efter att vi lagat denna rätt hemma är det nu hans nya favoritvariant. Tack för inspiration till nya versioner av klassiska maträtter :)

  Svara

Skriv en kommentar.